Nascholingsoverzicht.nl

Spoedzorg | Congres

Omschrijving en inhoud

Dat de spoedzorg onder druk staat, is helaas al bijna geen nieuws meer. De spoedzorg staat nog steeds blijvend voor uitdagende vraagstukken. Omdat de vraag naar spoedzorg groeit terwijl (acute)zorgmedewerkers schaars zijn, is verandering nodig om de nodige acute zorg op de juiste plek te kunnen blijven geven. Binnen een dag ben je weer helemaal op de hoogte van de huidige ontwikkelingen en word je bijgepraat door verschillende topsprekers.

Dat de spoedzorg onder druk staat, is helaas al bijna geen nieuws meer. De spoedzorg staat nog steeds blijvend voor uitdagende vraagstukken. Omdat de vraag naar spoedzorg groeit terwijl (acute)zorgmedewerkers schaars zijn, is verandering nodig om de nodige acute zorg op de juiste plek te kunnen blijven geven.
De overbelasting van de eerste lijn wordt steeds duidelijker zichtbaar, ook op de SEH. Daarnaast zien we een toename van ouderen met complexe problemen waarbij de thuissituatie onhoudbaar is geworden en op de SEH belanden. Wat werkt om de druk op de spoedzorg te verlichten en tegelijkertijd de kwaliteit en toegankelijkheid te borgen? Wat betekent anders werken en anders organiseren in de praktijk? En wat kan AI daaraan bijdragen?

Binnen een dag ben je weer helemaal op de hoogte van de huidige ontwikkelingen en word je bijgepraat door verschillende topsprekers.

 

Andere redenen om deel te nemen:

Uitwisselen van ervaringen met collega’s en deskundigen

 

Doelgroep

(Huis)artsen, SEH-artsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en overige zorgprofessionals, management en beleidsmedewerkers bij SEH’s, ziekenhuizen, huisartsenposten, ambulancevoorzieningen en overige organisaties betrokken in de spoedketen.


Programmering
Datum Tijd
Dinsdag 19 november 20249:30 - 16:30
Sprekers en programma

 

Programma

 

Ochtendprogramma

09.30 uur           Ontvangst en registratie

 

10.00 uur            Opening door de dagvoorzitter

Dick Koster is kaderhuisarts Spoedzorg en zit in diverse besturen, hij is onder andere medisch adviseur bij Hospice Duin- en Bollenstreek en op de Huisartsenpost.

 

10.15 uur            Toekomstbestendige acute zorg

Goede acute zorg moet voor iedereen in Nederland onder alle omstandigheden toegankelijk zijn. Dat wilde minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bereiken met de beleidsagenda ‘Toekomstbestendige acute zorg’. Omdat de vraag naar spoedzorg groeit terwijl (acute)zorgmedewerkers schaars zijn, is verandering nodig om iedereen hoge kwaliteit acute zorg op de juiste plek te geven. De beleidsagenda bouwt voort op onder meer de afspraken uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) en richt zich op drie hoofdpunten: kwaliteit en toegankelijkheid, zorgcoördinatie en samenwerking in de regio. Wat betekent dat in de praktijk?

Frank de Groot, gepensioneerd directeur SpoedZorgnet, Amsterdam UMC

 

11.15 uur            Ochtendpauze

 

11.45 uur            Van zorg naar gezondheid - Een duurzame & toekomstbestendige acute zorg

 

Je hoeft de krant maar open te slaan en de zorg staat erin. Vaak gaat het om de groei van het zorgaanbod en de uitdagingen die er daardoor zijn. De stijgende uitgaven aan zorg zijn een steeds groter deel van onze begroting, sinds dit jaar is de uitgave aan de zorg groter dan die aan sociale zekerheid. Ook werken er steeds meer mensen in de zorg als percentage van de beroepsbevolking, met als voorspelling van de WRR dat in 2040 1 op de 4 werknemers in de zorg werken, tegen 1 op de 6 nu. En tegelijk zijn er in de zorg toenemende wachtlijsten en op de SEH is sprake van een toenemende overmatige drukte - crowding. Daarnaast is de zorg ook voor verantwoordelijk voor 7% van de CO2 uitstoot: hoe kunnen we dat oplossen?

Hoe nu verder? Nog meer personeel en nog meer zorgproductie? Of moeten we andere keuzes maken? Kiezen we nu altijd voor beleid dat duurzaam & toekomstbestendig is in de zorg? En moeten we alles oplossen in de zorg of zijn er ook mogelijkheden buiten de zorg om de gezondheid van mensen te verbeteren? En wat zouden die keuzes dan betekenen voor de inrichting van onze acute zorg?

Dr. David Baden – SEH-arts en voorzitter Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA)

 

12.45 uur            Vragen en discussie

Onder leiding van de dagvoorzitter is er ruimte voor vragen uit de zaal en het uitwisselen van ideeën.

                             

13.00 uur            Lunch met uitgebreid lunchbuffet

 

Middagprogramma

14.00 uur           Keuzesessie

 

Sessie A:

Ouderen op de SEH

Om kwetsbare ouderen op de spoedeisende hulp optimale zorg te verlenen, heeft Tergooi MC het zorgpad Geriatric Emergency Medicine (GEM-team) ontwikkeld. Hierbij komt een multidisciplinair GEM-team in medebehandeling bij kwetsbare ouderen op de SEH. Door nauw samen te werken met de hoofdbehandelaar is de kwetsbare oudere snel en goed in beeld. Alle relevante somatische, psychische, functionele en sociale problemen worden meegenomen, evenals de behandelvoorkeuren van de patiënt. De kans dat relevante diagnoses worden gemist verkleint, terwijl de kans dat de patiënt de juiste zorg op de juiste plek ontvangt vergroot.

Vera Hogervorst, Verpleegkundig Specialist en onderzoeker acute ouderenzorg, Tergooi MC/AUMC

 

Sessie B:

Zelftriage en de mogelijke inzet in de acute keten

Aankomende jaren gaat een uitdaging worden: we gaan steeds meer zorg leveren met minder zorgprofessionals. Op de huisartsenposten zien we dat de inzet van zelftriage een effectieve manier is om een eerste schifting te maken in urgenties; op de posten waar het nu gebruikt wordt leidt het tot een aanzienlijke daling van het aantal telefonische contacten. In deze interactieve sessie bespreken we de vormen van zelftriage, de voor- en de nadelen en de mogelijke inzet in de acute keten in de toekomst.

Jojanneke Kant, huisarts en kaderarts spoedzorg en docent acute zorg Triage24.nl

 

14.45 uur            Middagpauze

 

15.15 uur           Toepassing van AI in de spoedzorg

AI-technologieën bieden veelbelovende oplossingen, zoals geautomatiseerde rapportage en dataverwerking, die de efficiëntie en nauwkeurigheid in de spoedzorg kunnen verbeteren. Door het gebruik van AI (Artificial Intelligence) voor taken zoals triage van patiënten, interpretatie van beeldvorming en klinische voorspellingsregels, kan de werkdruk van zorgpersoneel worden verlicht en de patiëntenzorg worden geoptimaliseerd. AI-tools kunnen ook bijdragen aan betere besluitvorming en een nauwkeurigere diagnosestelling, wat essentieel is voor het snel en effectief behandelen van patiënten in acute situaties. Door de integratie van AI in de spoedzorg kunnen problemen zoals lange wachttijden, overbelasting van het personeel en beperkte middelen effectiever worden aangepakt. Deze lezing biedt de deelnemer een verhelderende inkijk in de mogelijkheden van AI in de spoedzorg.

Michiel Tebbes, SEH-arts KNMG en ontwikkelaar

16.15 uur           Einde programma

Organisatie
Doelgroepen
Competenties
Prijs
Spoedzorg | Congres € 375,00
Accreditatie
Aanmelden
Website