Huiselijk geweld | Webinar
Tijdens deze webinar staan we stil bij het verschil tussen gezin en familie en welke rol dit speelt in huiselijk geweld. Daarnaast gaan we in op verschillende vormen van geweld binnen de familie en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Tenslotte krijg je handvatten voor het signaleren van (potentieel) huiselijk geweld en wat je kunt doen om hulp te bieden en wat goed bedoeld lijkt maar juist averechts werkt.
Als zorgprofessional krijg je onvermijdelijk te maken met vermoedens van huiselijk geweld zoals partnergeweld en kindermishandeling. Maar huiselijk geweld moet je willen zien. Slachtoffers zullen zich niet snel uitspreken over het geweld wat achter de voordeur plaatsvindt. Vaak zijn er wel signalen, maar hoe herken je die? En welke vormen van mishandeling zijn er?
De meeste mensen denken bij mishandeling met name aan seksueel misbruik en lichamelijk geweld. Maar verwaarlozing of psychisch geweld zijn ook vormen van mishandeling. En getuige zijn van huiselijk geweld tussen (stief)ouders is de meest gemelde vorm van mishandeling en niet alleen schadelijk voor de partners, maar ook voor kinderen. Ook zien we dat geweld soms van generatie op generatie doorgaat. Het is dus een complex probleem en geweld stoppen of de gezinssituatie weer veilig krijgen is niet altijd eenvoudig.
Tijdens deze webinar staan we stil bij het verschil tussen gezin en familie en welke rol dit speelt in huiselijk geweld en kindermishandeling. Daarnaast gaan we in op verschillende vormen van geweld binnen de familie en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Je krijgt handvatten voor het signaleren van (potentieel) huiselijk geweld en wat je kunt doen om hulp te bieden en wat goed bedoeld lijkt maar juist averechts werkt. Tenslotte wordt er aandacht besteed aan het toepassen en volgen van de KNMG meldcode om handvatten te beiden in uw dagelijkse praktijk.
Datum | Tijd | Locatie |
Woensdag 12 februari 2025 | 14:30 - 16:00 | Online, |
Deze webinar zal worden gegeven door Annemieke van der Bas. Zij is vertrouwensarts bij Veilig Thuis Flevoland en voorzitter bij de vereniging van vertrouwensartsen (VVAK).
- Doktersassistenten
- Eerstelijnspsychologen
- Fysiotherapeuten
- Huisarts in opleiding
- Huisartsen
- Oefentherapeuten
- Overige zorgverleners eerste lijn
- Overige zorgverleners tweede lijn
- Praktijkondersteuners
- Praktijkondersteuners GGZ
- Praktijkondersteuners Somatiek
- Praktijkverpleegkundigen
- Verloskundigen
- Wijkverpleegkundigen
- Kennis en wetenschap
- Maatschappelijk handelen
- € 99,00
- NVPA: 1,5 punt
SKJ: 1,5 punt
Registerplein*: 1.5 punt
Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (V&VN): 2 punten
- Van woensdag 20 november 2024 tot woensdag 12 februari 2025, klik hier om je aan te melden